
Covid-19 Nedeniyle Daha da Önem Kazanan Klorlama Ve Dezenfeksiyon Sezonunu 2020 Yılında Erken Açtık

Klor ile dezenfeksiyon, ülkemizde birçok işletme tarafından basit bir işlem olarak görülmekte ve suya klor eklendiğinde tüm mikropların yok olduğu düşünülmektedir. Oysa klor ile dezenfeksiyonda başarılı olabilmek için doğru uygulama gereklidir.

Sağlık Bakanlığı, belediyeleri şebeke suları konusunda uyardı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın imzasıyla gönderilen genelgede, artan hava sıcaklığına bağlı muhtemel su kaynaklı hastalıklara karşı gerekli önlemlerin alınmasını istendi. Ambalajlı sulara da artı denetimi öngören genelgede özetle şunlar kaydedildi:

DEPOYU SÜREKLİ KLORLAYIN
Özellikle yaz aylarında artan hava sıcaklığına bağlı olarak su ihtiyacı da artmaktadır. Su kaynaklarının yetersizliği, ihtiyacı karşılamak için kontrolsüz su kullanımı, içme ve kullanma sularının klorlanmaması veya yetersiz klorlanması, su kaynaklı hastalıklara yol açabilmektedir.
Bu nedenle, içme ve kullanma suyu tüketim miktarları dikkate alınarak il, ilçe, belde ve köy düzeyinde düzenli su numune alımı, depo ve kaynak takibinin yapılması gerekmektedir. Su depolarında, suyun debisine göre ayarlanabilen otomatik klorlama cihazları ile düzenli ve sürekli klorlama sağlanmalı, su deposu bulunmayan bölgelere su deposu yaptırılmalı ve klorlama işlemlerinde süreklilik sağlanmalıdır. Ayrıca, klorlama cihazı ihtiyacı olan depolara ivedilikle cihaz temin edilmelidir.
İçme ve kullanma sularına ait kaynak, kaptaj, depo ve isale hatlarının her türlü kirlenmeye karşı korunması için gerekli önlemler alınmalıdır. Kaynağı belirsiz veya yeterince klorlandığından emin olunmayan suların kullanımı önlenmeli; içme ve kullanma amacıyla kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda ise bu sular kaynatılarak veya klorlandıktan sonra tüketilmelidir.
EFBİ Arıtma Sistemleri – Güvenilir ve Etkili Su Arıtma Çözümleri